VASTUULLISUUS

TURVALLISEN TILAN PERIAATTEET

TASA-ARVO JA YHDENVERTAISUUS

Dialogia! -festivaali ry nojaa arvojen osalta DEIB -arvoihin, joita ovat monimuotoisuus, yhdenvertaisuus, osallisuus (inkluusio), yhteenkuuluvuus. Tämä luo perustan luottamukselle ja osallisuudelle. Jokainen saa tulla omana itsenään, turvallisesti. Yhdistys edellyttää yhteistyökumppaneiltaan tietoisuutta näistä arvoista sekä niiden noudattamista, kun teemme yhteistyötä. Taiteilijavalinnat ja tapahtumasisällöt kuratoidaan ja toteutetaan vaalien yhdenvertaisuutta sekä kulttuurista moninaisuutta. Dialogia! -festivaali ry:n järjestämissä tapahtumissa kaikki työntekijät ovat tietoisia DEIB -malliin pohjautuvista toimintasäännöistä, sekä ovat osavastuullisia puuttumaan kaikkeen epäasialliseen, DEIB arvojen vastaiseen toimintaan, sekä ilmoittamaan tästä tapahtuman järjestäjälle. Tämän mahdollistaa kaikkien työntekijöiden ja vapaaehtoisten riittävä perehdyttäminen toimintamalliin, joka ennaltaehkäisee Dialogia! -festivaali ry:n arvoja vastaan toimimista.

Millä tavoin yhteisö edistää saavutettavuutta ja osallisuutta?

Dialogia! -festivaalin keskeinen tavoite on kulttuurihyvinvoinnin sekä taiteen saavutettavuuden ja osallisuuden edistäminen. Yhdistys pyrkii aktiivisesti tarjoamaan monipuolisia ja matalan kynnyksen taide- ja kulttuurielämyksiä, jotka tavoittavat eri-ikäiset ja eri taustoista tulevat osallistujat.

Kulttuuria erilaisissa ympäristöissä ja kohdeyleisöille

Dialogia! -festivaali ry tuo esityksiä ja taidetyöpajoja perinteisten kulttuurikeskusten lisäksi myös ympäristöihin, joissa taide-elämyksiä ei ole saatavilla säännöllisesti. Tämä mahdollistaa taiteen ja kulttuurin kokemisen myös niille, jotka eivät ehkä muutoin osallistuisi kulttuuritapahtumiin.

Monikanavaiset ja eri kieliryhmät huomioivat esitykset

Festivaalin ohjelmistossa hyödynnetään erilaisia ilmaisumuotoja, kuten tanssia, musiikkia ja sanataidetta, jotka ovat ymmärrettäviä myös muille kuin suomenkielisille osallistujille. Dialogia! -festivaali kannustaa kulttuurien väliseen vuoropuheluun ja mahdollistaa kulttuurista nauttimisen eri kieliryhmille ja erityisesti monikulttuurisille perheille. Näin pyrimme omalta osaltamme vahvistamaan kulttuurin moninaisuuden ekosysteemiä.

Tiedottaminen

Kaiken tiedottamisen ydin on avoimuus, läpinäkyvyys ja saavutettavuus. Ilmoitukset tapahtumista suunnitellaan hyvissä ajoin, ja ne ovat valmiina 1,5 kuukautta ennen tapahtumaa/esitystä. Tiedotus pitää sisällään selkeän kuvauksen tapahtumasta; kenelle tapahtuma on suunnattu, tapahtumapaikka ja -aika, tilan esteettömyys/saavutettavuus, mahdolliset lipputiedot (jos lipunmyynti, mistä lipun voi ostaa ja mitä sisäänpääsy maksaa), kotisivut, mistä saa lisätietoa tapahtumasta ja tapahtuman järjestäjästä, kehen olla yhteydessä erityistarpeiden osalta.

Vuorovaikutteinen oppiminen

Dialogia! -festivaali tukee luovia oppimismenetelmiä, kuten kehon kautta tapahtuvaa ilmaisua ja tanssia, joilla voidaan saavuttaa myös ne lapset ja nuoret, joille perinteiset oppimismuodot eivät välttämättä ole luontevia. Tämä vahvistaa lasten ja nuorten kokemusta osallisuudesta ja antaa heille tilaisuuden ilmaista itseään aidosti ja vapaasti, turvallisessa ympäristössä.

Yhteistyö paikallisten toimijoiden kanssa

Dialogia! -festivaali ry tekee aktiivisesti yhteistyötä paikallisten koulujen, nuorisotoimien ja muiden yhteisötoimijoiden kanssa, jotta tieto yhdistyksestä tavoittaa laajasti eri yhteisöt. Näin varmistetaan, että mahdollisimman moni alueen asukas saa tietoa tapahtumista ja voivat osallistua Dialogia! -festivaali ry:n toimintaan.

Yleisön osallistaminen

Tapahtumien yhteydessä järjestetään maksuttomia työpajoja, sekä taiteilijakeskusteluja riippuen tapahtuman luonteesta ja kohderyhmästä. Yleisöä kannustetaan eri tavoin dialogiin taiteilijoiden kanssa, esim. kirjoittamaan, piirtämään, keskusteluun teoksesta, musisointiin tai liikkeeseen. Osallistuminen on aina vapaaehtoista. Tämä tukee eri taustoista tulevien osallistujien osallistamista ja vahvistaa festivaalin sitoutumista inklusiivisuuteen.

EPÄASIALLISEN KÄYTTÄYTYMISEN JA HÄIRINNÄN EHKÄISY

Organisaatiolla on ehdoton nollatoleranssi häirintään, syrjintään ja muuhun epäasialliseen käytökseen. Nämä toimet auttavat luomaan turvallisen ja kunnioittavan toimintaympäristön, joka edistää kaikkien osallistumista ja hyvinvointia.

Epäasiallinen käyttäytyminen

Kaikenlainen toiminta, joka on sopimatonta ja vaikuttaa kielteisesti työpaikan tai yhteisön ilmapiiriin. Tämä voi sisältää huutamista, aliarviointia, jatkuvaa kritiikkiä ilman perusteluja, syrjintää, rasismia tai henkilökohtaista vähättelyä. Käyttäytyminen on epäasiallista, jos se on selvästi sopimatonta ja luo negatiivisen ilmapiirin.

Häirintä

Häirintä on laissa määritelty ja tarkoittaa esimerkiksi seksuaalista häirintää, kiusaamista tai muuta epäasiallista käytöstä, joka loukkaa toisen henkilön arvokkuutta ja saa hänet tuntemaan itsensä uhatuksi, nöyryytetyksi tai ahdistuneeksi. Seksuaalinen häirintä voi olla fyysistä, kuten ei-toivottua koskettelua, tai sanallista, kuten sopimattomia kommentteja tai ehdotuksia. Myös epäsuora käyttäytyminen, kuten häiritsevät eleet tai materiaalien jakaminen, voidaan laskea tähän. Häirinnän juridisena periaatteena on, että sitä arvioidaan uhrin näkökulmasta: ratkaisevaa on, millainen vaikutus teolla on uhriin, ei pelkästään tekijän tarkoitus.

Raportointi

Jos koet tai huomaat epäasiallista toimintaa tai häirintää yhdistyksen toiminnassa sekä tapahtumissa:

Yhteyshenkilö: Taina-Maaria Rautasuo, sihteeri

dialogiafestivaali@gmail.com, 040 0804924

Yhteyshenkilön vastuulla on käsitellä raportit luottamuksellisesti ja toimia Dialogia! -festivaali ry:n tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman arvoihin perustuen.

Toimenpiteet ja seuraukset

● Keskustelut yhteyshenkilön kanssa

● Kaikki tapaukset epäasiallisesta käytöksestä tai häirinnästä johtavat yhdistyksestä erottamiseen tai tapahtumasta/esityksestä poistamiseen.

Koulutus ja ennaltaehkäisy

● Kaikki yhdistyksen jäsenet perehdytetään käytänteisiin ja toimintatapoihin. Suunnitelma jaetaan kaikille yhdistyksen jäsenille sekä Dialogia! -festivaali ry:n yhteistyökumppaneille, jotta kaikki jäsenet ja tapahtumiin osallistuvat tuntevat suunnitelman sisällön ja tietävät, miten toimia mahdollisissa häirintätilanteissa.

● Käymme läpi suunnitelman vuosikokouksessa ja päivitämme sitä tarpeen mukaan.

YMPÄRISTÖVASTUU

1. TAPAHTUMIEN YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLINEN TOTEUTUS

● Selkeät kierrätys- ja jätehuoltosuunnitelmat tapahtumien yhteyteen. Yleisölle tarjotaan aina mahdollisuus kierrättää jätteensä asianmukaisesti ja asiasta informoidaan selkeästi.

2. HANKINNAT JA MATERIAALIT

● Valitaan hankinnoissa ympäristöystävällisiä materiaaleja, kuten kierrätyspaperia ja ekologisia tuotteita, ja suosittelemme samoja periaatteita myös yhteistyökumppaneille.

● Lainattavat ja uudelleenkäytettävät tarvikkeet: Tapahtumissa, tuotannoissa ja esityksissä pyritään välttämään kertakäyttöisiä tarvikkeita ja sen sijaan käytetään lainattavia tai uudelleenkäytettäviä materiaaleja, jotka voidaan käytön jälkeen kierrättää.

● Mainonta: suositaan digitaalisia kanavia kuten sosiaalista mediaa mainonnassa, tarpeen tullen käytämme esim. Canva -palvelua. Arvioimme tarpeen tapahtumakohtaisesti, jolloin kierrätettävää jätettä syntyy mahdollisimman vähän.

● Suosimme hankinnoissa paikallisia ja kestäviä palveluntarjoajia.

3. EKOLOGISET KULJETUSMUODOT

● Ekologiset kuljetusmuodot: Tapahtumien esiintyjiä ja yhteistyökumppaneita kannustetaan suosimaan julkista liikennettä, pyöräilyä tai kävelyä, ja mahdollisuuksien mukaan tarjoamme yhteiskuljetuksia.

4. SEURANTA JA KEHITYS

● Tapahtumien jälkeen keräämme palautetta ympäristövastuun toteutumisesta ja käytämme palautetta toimintamallien kehittämiseen.

● Vuosittaiset ympäristöraportit: toiminnan kartoitus ja suunnitelman päivittäminen.

Vastuullisuus suunnitelma päivitetty: 5.11.2024